Exotické mango i u vás doma: Tipy a triky pro pěstování

Mango Pěstování

Výběr odrůdy manga

Při výběru odrůdy manga pro pěstování v našich podmínkách je důležité zohlednit několik faktorů. Vzhledem k tomu, že mango je tropická rostlina, nejsme schopni zajistit ideální podmínky pro všechny odrůdy. Proto je nutné vybírat z odrůd, které jsou odolnější a lépe se přizpůsobí našemu klimatu. Mezi takové patří například odrůdy 'Tommy Atkins', 'Keitt' nebo 'Kent'. Tyto odrůdy jsou známé svou dobrou odolností vůči chladu a chorobám a zároveň produkují chutné a šťavnaté plody. Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je velikost rostliny. Některé odrůdy manga mohou dorůstat do značné výšky, a proto nejsou vhodné pro pěstování v bytě. V takovém případě je vhodné zvolit zakrslé odrůdy, které dorůstají menší velikosti. Při výběru odrůdy je také dobré informovat se o jejích chuťových vlastnostech a době zrání plodů.

Příprava pecky manga k sadbě

Před samotným zasazením pecky manga je potřeba ji správně připravit. Nejprve opatrně rozřízněte slupku manga a vyjměte pecku. Pecku důkladně omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškerou dužinu, která by mohla začít hnít. Následně pecku nechte několik dní oschnout na vzduchu. Pro urychlení klíčení můžete opatrně narušit tvrdou skořápku pecky. Použijte k tomu například nůž nebo pilník a opatrně nařízněte okraj pecky. Dbejte na to, abyste nepoškodili vnitřní jádro. Připravenou pecku manga můžete zasadit do substrátu pro výsev a řízkování nebo do směsi zeminy a písku.

Porovnání metod pěstování manga

Vlastnost Pěstování ze semene Pěstování ze sazenice
Obtížnost Střední Snadná
Rychlost růstu Pomalá Rychlá
První úroda 5-8 let 3-4 roky
Genetická rozmanitost Vysoká Nízká (klon mateřské rostliny)

Klíčení pecky manga

Klíčení pecky manga je vzrušující způsob, jak si vypěstovat vlastní exotické ovoce doma. I když proces vyžaduje trpělivost, odměna v podobě vlastnoručně vypěstovaného manga za to stojí. Než se pustíte do samotného klíčení, je důležité vybrat zralé mango. Pecka z nezralého manga totiž pravděpodobně nevyklíčí. Zralé mango poznáte podle výrazné vůně a mírné poddajnosti při stisku.

Po rozkrojení manga opatrně vyjměte pecku a očistěte ji od zbytků dužiny. Pecka manga je velká a plochá, s vláknitým povrchem. Pro urychlení klíčení je vhodné pecku narušit. Můžete ji opatrně naříznout nožem nebo jemně narušit pilníkem. Důležité je nepoškodit semeno uvnitř. Narušená pecka lépe absorbuje vodu a urychlí se tak proces klíčení.

Připravte si nádobu s dobře propustným substrátem, například směsí zeminy pro pokojové rostliny a perlitu. Pecku manga zasaďte vertikálně, s ostrou hranou směřující nahoru, a zasypte ji zeminou. Substrát udržujte vlhký, ale ne přemokřený. Mango klíčí poměrně dlouho, obvykle 4 až 8 týdnů. Během této doby je důležité udržovat stálou teplotu okolo 25 stupňů Celsia. Jakmile mango vyklíčí, přemístěte nádobu na slunné místo a dopřejte rostlince dostatek zálivky.

Výběr květináče a substrátu

Pro úspěšné pěstování manga je zásadní zvolit správný květináč a substrát. Mango má rozsáhlý kořenový systém, proto potřebuje dostatek prostoru pro růst. Vybírejte hluboké a široké květináče s dostatečným počtem drenážních otvorů, aby se zabránilo přemokření. Minimální objem květináče pro mladou rostlinu by měl být alespoň 10 litrů, s postupným přesazováním do větších nádob podle růstu stromku.

Substrát pro mango by měl být vzdušný, propustný a bohatý na živiny. Vhodnou volbou je směs kompostu, perlitu a zahradnické zeminy v poměru 1:1:1. Mango preferuje mírně kyselé pH substrátu, ideálně v rozmezí 5,5-6,5. Pro dosažení optimálního pH a obohacení substrátu o živiny je vhodné přidat do směsi i rašelinu a vermikompost. Pravidelné hnojení během vegetačního období je důležité pro zdravý růst a bohatou úrodu.

Zasazení klíčící pecky

Klíčící pecku manga zasadíme poté, co kořínek dosáhne délky alespoň 1 cm. Pro zasazení je vhodný kvěáč o průměru 10-15 cm s drenážními otvory. Na dno květináče nasypeme vrstvu keramzitu nebo kamínků pro lepší odvod vody. Použijeme substrát pro pokojové rostliny, který smícháme s trochou písku pro lepší propustnost. Pecku zasadíme kořínkem dolů tak, aby horní polovina s klíčkem zůstala nad povrchem substrátu. Substrát opatrně zalijeme a udržujeme ho stále mírně vlhký, ale ne přemokřený. Květináč umístíme na světlé a teplé místo, ideálně na parapet okna orientovaného na jih nebo východ. Mango potřebuje pro svůj růst dostatek světla a teplo. Během klíčení a růstu je důležité rostlinu chránit před průvanem a přímým slunečním zářením, které by mohlo spálit mladé listy.

Zalévání a hnojení manga

Mango stromy, ačkoliv pocházejí z tropických oblastí, se dají s trochou péče pěstovat i u nás, ať už doma nebo ve skleníku. Zalévání je klíčové pro zdravý růst a bohatou úrodu. Mladé stromky potřebují pravidelnou zálivku, půda by nikdy neměla zcela vyschnout. Dospělé rostliny snesou občasné mírné proschnutí, ale obecně platí, že mango má raději vlhčí substrát. Vždy je lepší zalévat méně často a vydatněji, než často a po troškách. Hnojení je stejně důležité jako zálivka. Během vegetačního období, od jara do podzimu, hnojíme mango jednou za dva týdny hnojivem bohatým na draslík a fosfor. Tyto prvky podporují kvetení a tvorbu plodů. V zimě, kdy mango odpočívá, hnojení omezíme na jednou za měsíc. Při hnojení je důležité dodržovat doporučené dávkování, abychom rostlinu nepřehnojili. Pamatujte, že správná zálivka a hnojení jsou základem pro zdravý růst a bohatou úrodu vašeho manga.

Světlo a teplota pro mango

Mango stromy pocházejí z tropických oblastí, takže není žádným překvapením, že milují slunce a teplo. Pro optimální růst a plodnost potřebují mango stromy alespoň 6 hodin přímého slunečního světla denně. Pokud pěstujete mango v interiéru, umístěte ho na nejjasnější možné místo, ideálně na okno orientované na jih. V létě můžete mango strom umístit ven, ale postupně ho aklimatizujte na přímé slunce, abyste předešli spálení listů. Co se týče teploty, mango stromy preferují teplé a vlhké prostředí. Ideální teplota pro růst je mezi 21-32 °C. Mango stromy nesnášejí mráz a teploty pod 5 °C je mohou vážně poškodit. Pokud žijete v oblasti s chladnějšími zimami, budete muset mango strom pěstovat v květináči a na zimu ho přenést dovnitř.

Přesazování rostliny manga

Mango, tropický skvost, si získává srdce i v našich končinách. Pokud se i vy řadíte mezi šťastné majitele této exotické rostliny, jistě vás potěší, že i v našich podmínkách ji můžete s trochou péče přesadit a dopřát jí tak prostor pro další růst. Přesazování manga není nijak složité a zvládne ho i úplný začátečník. Mladé rostlinky přesazujeme ideálně každý rok, a to na jaře, kdy mango nastupuje do fáze aktivního růstu. Starší rostliny pak postačí přesadit jednou za dva až tři roky, vždy do květináče o jednu velikost větší, než byl ten předchozí. Při přesazování dbejte na to, aby substrát byl vzdušný a dobře propustný, ideálně s přídavkem písku či perlitu. Kořenový systém manga je poměrně citlivý, proto s ním manipulujte opatrně a snažte se ho co nejméně poškodit. Po přesazení rostlinu důkladně zalijte a umístěte ji na světlé stanoviště bez přímého slunečního záření. S trochou péče a lásky se vám mango odmění nejen krásou svých listů, ale i lahodnými plody.

Řez a tvarování manga

Pro dosažení bohaté sklizně a udržení zdravého růstu je důležité mango pravidelně řezat a tvarovat. Řezání se provádí nejlépe po sklizni plodů, na jaře, než začne nová sezóna růstu. Při řezu odstraňte všechny odumřelé, nemocné nebo poškozené větve. Dále se zaměřte na větve, které rostou dovnitř koruny, kříží se s jinými větvemi nebo rostou příliš hustě. Cílem je vytvořit vzdušnou a světlou korunu, která umožní dostatek slunečního svitu proniknout k plodům. Při tvarování stromu se snažte o kompaktní tvar s rovnoměrně rozmístěnými větvemi. V prvních letech po výsadbě je vhodné zaštipovat vrcholové výhony, aby se podpořil růst bočních větví a strom se rozvětvil. Pamatujte, že mango plodí na loňském dřevě, proto příliš razantní řez může snížit úrodu v následujícím roce.

Škůdci a choroby manga

Pěstování manga v našich podmínkách s sebou přináší i riziko škůdců a chorob, i když ne v takové míře jako v tropech. Mezi nejčastější škůdce patří svilušky, které se projevují drobnými pavučinkami a žloutnutím listů. Pravidelná kontrola rostlin a osprchování vlažnou vodou pomůže udržet svilušky na uzdě. V případě silnějšího napadení je možné použít i postřik z draselného mýdla. Mšice jsou dalším nepříjemným škůdcem, který se živí šťávou z listů a výhonků. Proti mšicím lze bojovat mechanicky, například proudem vody, nebo použitím insekticidního mýdla. Z chorob mango nejčastěji trpí antraknózou, houbovou chorobou projevující se tmavými skvrnami na listech a plodech. Prevencí proti antraknóze je vzdušné stanoviště a vyvarování se přemokření. V případě napadení je nutné odstranit postižené části rostliny a použít fungicid. Pamatujte, že prevence je vždy snazší než léčba, proto dopřejte svému mangu dostatek světla, vzduchu a pravidelnou kontrolu.

Sklizeň a skladování manga

Mango obvykle dozrává 3 až 5 měsíců po odkvětu, v závislosti na odrůdě a pěstebních podmínkách. Zralost manga poznáte podle toho, že plod změní barvu (obvykle ze zelené na žlutou, oranžovou nebo červenou) a při jemném stisku lehce povolí. Dalším indikátorem zralosti je vůně – zralé mango vydává sladkou, ovocnou vůni, a to zejména v oblasti stopky. Pro delší skladování je ideální sklízet mango těsně před dosažením plné zralosti. Zralé mango je náchylnější k otlačení a rychleji podléhá zkáze. Sklizené mango skladujte na chladném a suchém místě. Teplota by se měla pohybovat mezi 10-13 °C. Vyhněte se skladování manga v lednici, dokud není zcela zralé, nízké teploty mohou negativně ovlivnit chuť a texturu plodu. Pro urychlení zrání můžete mango umístit do papírového sáčku spolu s banánem nebo jablkem. Tyto plody uvolňují etylen, plyn, který urychluje zrání.

Publikováno: 24. 11. 2024

Kategorie: domov